Fotoshoot!

Gepubliceerd op 22 augustus 2022 om 16:59

Niets zo goed voor foto's als daglicht. Maar in de winter is het te koud buiten, en moet je naar binnen met je modellen. Een paar maanden terug was ik op bezoek in de galerie van mijn vriend Jerome Jacobs. Jerome heeft altijd supermooie kunst, maar dit doek - Les propriétés des choses van Leopold Rabus - vond ik buitengewoon. Een boom met verschillende vogels, sommige zittend op kale takken en andere op weelderige takken, de verscheidenheid ervan, de stilte en de uitbundigheid, tegen die heerlijk geschilderde wolken, ik blijf het een fascinerend werk vinden. Diep in de wolken zag ik een roze tint die me ingaf bij dit doek een ontwerp te maken. Het werden een kimono en broek in zijde, in een prachtig, fruitig vieux rose. De trigger zat 'm voor een groot stuk in de kleur. En in de vogels natuurlijk, met hun scherpe snaveltjes en pootjes, gekke beesten als het zijn. 

 

Misschien was het de levendigheid van dit werk nog meer dan de wolkenhemel, die zo inspirerend was. In ieder geval leende de galerie zich perfect voor een fotoshoot, en hadden we naast geweldige foto's ook behoorlijk wat plezier. Rosalie (in het roze, of course) nam van de gelegenheid gebruik om zelf ook te fotograferen. We vergeleken foto's, zochten naar het beste licht en probeerden hoeken uit. Af en toe dwaalde Tyra, ons andere model, af om een van Jeromes kunstwerken te gaan bestuderen. Dat was ook wel fijn: naast een fotoshoot hadden we dus ook een kunstnamiddag. En: in plaats van kunst en Winterblossom ontwerpen afzonderlijk op social media te posten, kon ik ze eindelijk samen posten. 

 

Op onze homepage staan meer foto's, de meeste vind je op Instagram en facebook. Kunst en setting mengden zich wondermooi met Tyra en Rosalie en wat ze droegen. Op voorhand wist ik niet of die symbiose zou ontstaan - want soms gebeurt er helemaal niks - maar naarmate ik foto's zag bleek het idee uitstekend te werken.  Bij het spiegelde woord Attitude (van Delphine van Saksen-Coburg) bleven we lang hangen. Het spiegelende effect deed iets bijzonders met onze foto's en daar wilde ik graag meer van. En ik hou ook van taal, aan sommige dingen ga je dan niet voorbij. Een andere kunstenaar, Maurizio Cattelan, zei ooit dat een kunstenaar 'attitude' moest hebben. Hij bedoelde het op zijn Amerikaans, waar 'attitude' zelfbewustzijn is, arrogantie, strijdlustigheid. Wellicht had Delphine hetzelfde in gedachten. 

 

Fotoshoots zijn fijn, maar ook hard werk. Poseren vind ik zelf een doodvermoeiende klus, dus ben ik de hele tijd aan het informeren naar het welbevinden van mijn modellen. 'Zijn jullie niet te moe?' is mijn slagzin, en ophouden na een uur het devies. Niet blijven kijken naar die meisjes en jongens op straat is dan ook een goed plan - wanneer je ergens in een stad of buiten een fotoshoot ziet. Poseren is vermoeiend, en aangestaard worden zwaar. Omdat ik de situaties met starende omstaanders zoveel mogelijk probeer te vermijden, ben ik altijd op zoek naar goeie plekken waar weinig mensen komen. (Die lieve Jerome zorgde ervoor dat we niet gestoord werden. So cool.)

 

Na afloop gaan we ergens eten en krijgen de modellen een cadeautje. En dan begint het Grote Selecteren in honderden foto's. Zowaar, ik heb zelf een voorkeur voor dichte ogen, rare bewegingen en uitbundig gelach, maar die foto's komen niet op Instagram. Het plezier echter zie je hier en daar wel. En de kunst is uiteraard increadible

Liefs, Els

 

Bij Aeroplastics Contemporary, Vanderkinderestraat 207 in Brussel (Ukkel) www.aeroplastics.net

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.