Stijl: knellende dingen verstopt je achter de kast

Gepubliceerd op 23 augustus 2022 om 16:07

Stijl. Haast iedereen wil het.

Maar wat is het eigenlijk?

 

Ik ken iemand die altijd gekleed gaat in een versleten jeans en een sweater. Vestimentair niets speciaals, maar het gaat wel om een heel elegante persoon.

 

Ik geloof niet dat het aan kleren ligt. Dat 'de kleren de man maken,' zoals het gezegde luidt. Stijl komt van elders. Het maakt niet uit of je staat met een jurk of een kapsel. Of je jas bij je broek past. Het gaat om iets anders. Iets dat in je hoofd zit, in je hart, en in de dingen die je doet. 

 

Ooit werd ik verliefd op iemand die altijd supermooi gekleed was. Dat was niet de enige factor (uiteraard). Maar wie zei ook alweer dat je verliefd moet worden met je ogen dicht? Goeie tip. Verliefd moet je worden met je ogen dicht. 

 

Kinderen hebben het vaak gewoon uit zichzelf. Ongeacht wat ze aan hebben. Het doet vermoeden dat stijl toch in een zekere achteloosheid schuilt, in eenvoud. Kinderen houden van makkelijke dingen. Dingen die prikken of knellen verstoppen ze achter in de kast. Dat vind ik een stijlvolle gedachte. 

 

Sinds ik dit blog bijhoud, zie ik mensen weleens kijken naar wat ik draag. Hm... door de week is dat een broek en een trui, soms een hemd en een broek. Als het koud is, draag ik nooit een rok. Uit weloverwogen luiheid ben ik geneigd elke dag hetzelfde aan te trekken. Een zwarte broek met een blauwe trui, een blauwe broek met een zwarte trui. Ik geef het toe, supersaai. Maar ik hou wel van pasvorm en mooie materialen. En ik ben dol op dingen waarvoor het niet uitmaakt wat ik draag. 

 

Ik ben me meestal niet erg bewust van wat mensen dragen. Het speelt ook maar een beperkte rol. Als ik denk aan mensen die ik goed gekleed vind, zie ik beelden voor me van judoka's, hele oude mensen, of koks. Of garagisten in overalls. Echt waar, kleren met een nut vind ik geweldig. Comfort vind ik mooi. Stijlgoeroes hebben er een hekel aan, maar waarom zou je een ongemakkelijk kledingstuk dragen? 

 

Stijl is voor mij grotendeels rust. Laat het een pyjama zijn, of een pak vol bloemetjes. De een voelt zich thuis in een duur designerkostuum, de ander in een schort. Het idee dat je moet doen wat een ander vindt is volkomen absurd. O, en bij twijfel, kies voor iets duurzaams. Fast fashion maakt zoveel kapot.

 

x Els 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.