Dertig per week

Gepubliceerd op 23 augustus 2022 om 15:58

Ik las het en daarna vond ik het artikel nergens meer terug, maar het bleef me intrigeren:

eet per week dertig verschillende soorten groenten en fruit, dat is immers heel goed voor je huid.

Het idee was niet in een slogan gevat, of in een rijm, maar het bleef wel hangen. 

 

Om huidproblemen zo goed mogelijk te helpen verdwijnen, is het van belang genoeg vitaminen, mineralen en andere stofjes binnen te krijgen (zo luidde de grondlijn van het stuk). Niet veel, maar veel verschillende soorten groenten en fruit zorgen dan voor resultaat. Ik vroeg het me af, dertig verschillende soorten, lukt dat? 

 

Alright, ik ben een gewoontedier. Ik koop elke week min of meer hetzelfde, wel gezond maar niet buitengewoon divers, en dat verspreid ik dan doorheen de keuken, hopend dat het tijdig opgegeten wordt. Mandarijntjes, pruimen, bananen, een appel, tomaten, sla, boontjes, komkommer, witte kool, gember en nootjes leg ik blindelings in mijn kar.

 

Mijn lijst varieert wel per seizoen, maar om nu te zeggen dat ik mij bij de boodschappen verder nog afvraag wat ik nog meer zal kopen? Een ananas of een mango? Palmkool of radicchio? Zelden. Voor variatie reken ik vaag op mijn huisgenoten, of op allerlei vegan afhaalmogelijkheden (pokébowls, slaatjes om mee te nemen, de foodmaker). 

 

Het idee van die dertig verschillende dingen confronteerde me met mijn ingesleten gedrag. Dat mocht inderdaad weleens anders. We besloten het idee te testen, en legden vlijtig lijsten aan op ons krijtbord in de keuken. 

 

Wat bleek? De eerste dagen maakten we ambitieuze gerechten of curry's met heel veel groenten. De dagen daarna deden we gemiddeld goede pogingen, om tegen het eind van de week af te zwakken tot twee verschillende soorten Gr & Fr per dag. De gevraagde dertig konden we met een klein beetje moeite halen, maar echt evident is het niet. Je moet wel je best doen. 

 

Bijgedachte. Onze dermatoloog hamert er altijd al op dat er geen bewezen verband is tussen de conditie van je huid en wat je eet. Aan de andere kant kan gezond eten geen kwaad. Dit alvast om het belang van die dertig verschillende soorten een beetje te relativeren. Het is geen wet. 

 

Maarrr. Sinds ik zoveel mogelijk vegan eet (vanwege algeheel vegetariërschap en een lactose-intolerantie) vind ik wel dat de conditie van mijn huid erop is vooruit gegaan. Zo droog als tevoren is ze niet meer, en met die eeuwige irritaties is het eigenlijk ook beter gesteld. Ik vind dat ik voor hetzelfde resultaat veel minder hoef te smeren. Misschien heeft het inderdaad met een gezonder dieet te maken, maar ik heb meer de indruk dat het wegstrepen van dierlijke vetten (boter, kaas en melk) goed voor me werkt. En dat doe ik nu al een maand of acht. 

 

En die dertig verschillende soorten challenge is eigenlijk wel leuk. Iets trager boodschappen doen, iets meer schillen en in stukjes snijden, maar de voordelen zijn groter én het is lekker. Volgens mij houden wij het nog even vol. 

 

x Els 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.