Schoonheid? Totaal niet interessant

Gepubliceerd op 25 augustus 2022 om 19:31

Kleren - hoe leuk en nuttig ook - zijn eigenlijk hele rare dingen. 

 

Vroeger werkte ik wel eens in een kleerwinkel (een mooie, die intussen niet meer bestaat). Afgezien van het feit dat je als winkeljuffrouw nooit mag zitten - hel, dat is zo lastig - vond ik het een fijne job. Maar het viel me op dat voor veel mensen winkelen iets verschrikkelijks is. Die spiegel is een aanzienlijke spelbreker. Sommigen houden niet van wat ze zien, vaak ligt het gewoon aan de kleren. Als verkoopster moest ik regelmatig mensen troosten. 

 

Een spiegel vergt een zekere onverschrokkenheid. Je moet erin durven kijken met inzicht in hoe de wereld werkt. Vanaf onze kinderjaren horen we allerlei dingen over gezichten en lichamen. Dingen die ons tien, twintig jaar later vreselijk doen twijfelen. We willen voldoen aan een idee dat ons kwetst. Heel gek is dat. Wat we niet moeten doen is onszelf veranderen. We moeten het idee veranderen. 

 

Kijk, het ideaal van 1,80m, 50 kg. weelderig lang haar en passend met alles is volslagen belachelijk. Tof voor degenen die aan dit beeld beantwoorden, maar dan nog is het grotendeels een waanidee. Het hele schoonheidsideaal is eigenlijk een waanidee. Het is fictie, bedacht door vrouwenhaters die slechtzittende bh's en botox willen verkopen. Koelbloedigheid is vereist om hier nee tegen te zeggen. Wat je in de spiegel ziet is goed en mooi. Elk lichaam is goed en mooi. De rest is nonsens. 

 

Ik praatte ooit met de Franse kunstenares Orlan, die zich in haar artistieke carrière met plastische chirurgie had laten ombouwen tot 'de mooiste vrouw ter wereld'. Ze had uit de schilderkunst de allerbeste neus, mond en ogen geselecteerd, en die vervolgens chirurgisch laten aanbrengen. Toen ik haar sprak, had ze het door de botox moeilijk om haar woorden iets expressiefs mee te geven. Ik vond haar mooi, maar eigenlijk vooral door haar inzichten en opvattingen. Ze liet me pas echt versteld staan toen ik haar vroeg wat ze van schoonheid vond. 

 

'Volstrekt niet interessant,' zei ze. 'Schoonheid is een idee dat ons wordt aangepraat door een bepaalde maatschappelijke klasse, door de elite, die ons zijn wil oplegt'. Ze vond het hele idee wrang en fnuikend voor de zelfwaarde van vrouwen. Denk je eens in: wie wil er eigenlijk dat jij superslank bent, dat je geen heupen en geen buik hebt, geen wallen, geen blosje, en dat je hot op instagram bent? 

 

Nooit gedacht dat iemand die haar hele artistieke carrière aan het vrouwelijke schoonheidsideaal had gewijd, dit standpunt zou kiezen. Het leek zo tegenstrijdig, maar overtuigend was het in ieder geval. In één klap was ik voor altijd genezen van alle negativiteit die ons vrouwen (en mannen) wordt aangepraat. Het beeld dat de spiegel ons laat zien is heel complex. Tevreden zijn met wat je ziet is ook heel complex. Maar bedenk dat ons al snel verteld wordt dat we niet tevreden kunnen zijn. Wat natuurlijk nonsens is. Je bent gewoon blij met wat je ziet, je begrijpt hoe het allemaal werkt, en daarmee is de kous af. 

 

x Els

Reactie plaatsen

Reacties

Lucillefab
5 maanden geleden

https://clck.ru/36EvNT